Nove obaveze u vezi sa elektronski generisanom arhivskom građom i dokumentarnim materijalom

Uredba o jedinstvenim tehničko-tehnološkim zahtevima i procedurama za čuvanje i zaštitu arhivske građe i dokumentarnog materijala u elektronskom obliku stupila je na snagu od 01.01.2024. godine. Uredba se primenjuje na pravna lica koja su stvaraoci i imaoci arhivske građe i dokumentarnog materijala u elektronskom formatu.

Uredba se odnosi isključivo na arhivsku građu i dokumentarni materijal koji su originalno nastali u elektronskom obliku, kao što su ugovori potpisani kvalifikovanim elektronskim potpisom, elektronske fakture, poreske prijave i slično. Uredba ne propisuje obavezu digitalizacije dokumentacije nastale u papirnom obliku, što je često izvor nerazumevanja pri tumačenju Uredbe.

Pravna lica imaju obavezu da obezbede  pouzdano elektronsko čuvanje arhivske građe i dokumentarnog materijala. Ova obaveza može biti ispunjena putem angažovanja pružaoca usluga kvalifikovanog elektronskog čuvanja, odnosno korišćenjem softvera trećih lica ili kroz korišćenje sopstvenog softvera.

Dodatno, Uredba propisuje obavezu donošenja internih pravila koja regulišu postupanje u pripremi dokumentarnog materijala za pouzdano elektronsko čuvanje. Interna pravila moraju da budu usklađena sa odredbama Uredbe, kao i sa odredbama drugih relevantnih propisa, uključujući Zakon o elektronskom dokumentu I Uredbu o uslovima za pripremu dokumenata.

Takođe, Uredba propisuje obavezu vođenje arhivske knjige u elektronskom obliku. Ova obaveza ne podrazumeva i obavezu digitalizacije dokumenta koja su već usvojena pre datuma stupanja Uredbe na snagu.

Uredba obrađuje i niz drugih pitanja koja se tiču postupanja sa arhivskom građom i dokumentarnim materijalom u elektronskom obliku, kao što su pitanja trajnog čuvanja i uništavanja arhivske građe i dokumentarnog materijala, vođenja evidencije o preduzetim radnjama i druge obaveze.

Informacije u ovom dokumentu ne predstavljaju pravni savet u vezi sa bilo kojim konkretnim pitanjem i pružene su isključivo u opšte informativne svrhe.

Inquiry