Vlada Republike Srbije priprema strategiju razvoja veštačke inteligencije za period do 2030. godine

Iz kabineta premijerke Republike Srbije poručeno je da je da Vlada Republike Srbije intezivno radi na pripremi strategije razvoja veštačke inteligencije (AI) u Srbiji za period do 2030. godine. Donošenje ovakve strategije predstavlja važan korak ka pozitivnom pozicioniranju Srbije u Globalnom partnerstvu za veštačku inteligenciju i uopšte u međunarodnoj zajednici. Planirano je da strategija razvoja bude usvojena do polovine 2024. godine.

Srbija je postala jedna od 29 članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju još 2022. godine. Usvajanje strategije, a kasnije i propisa kojima će biti regulisana oblast veštačke inteligencije pitanja su od  suštinskog su značaja.

Ova ambiciozna inicijativa dolazi nakon nedavnog usvajanja EU AI Act u Evropskoj uniji, što ukazuje na sve veći značaj regulisanja veštačke inteligencije kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou.

Sa sveprisutnim rizicima, od potencijalno opasnih algoritamskih odluka, do pretnji privatnosti, bezbednosti i zdravlju ljudi, zakonsko regulisanje ove oblasti postaje imperativno. Regulacija veštačke inteligencije osigurava da se ova tehnologija koristi na etički i odgovoran način. Neophodno je uvođenje jasnih pravila i standarda, kako bi se minimizirali rizici od zloupotrebe i druge potencijalne opasnosti.

 

Informacije u ovom dokumentu ne predstavljaju pravni savet u vezi sa bilo kojim konkretnim pitanjem i pružene su isključivo u opšte informativne svrhe.

Inquiry